Programul RABLA electrocasnice 2020 este un program naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic.
Scopul programului îl constituie îmbunătăţirea calităţii mediului prin înlocuirea echipamentelor electrice şi electronice de uz casnic, uzate, cu unele mai performante din punct de vedere energetic şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin diminuarea consumului de energie.
Descarca ghidul de finantare de aici.

Publicare in Monitorul Oficial 26 noiembrie 2020

Cererea de inscriere in program pentru persoane fizice a fost anuntata pentru data de 15 decembrie 2020, conform comunicatului de presa emis de catre Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, nr. 346/BC/14.12.2020.

Tot in data de 15 decembrie, Administrația Fondului de Mediu anunță că înscrierile, care ar fi trebuit să înceapă la ora 12, au fost amânate până la o dată ulterioară, din cauza „unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației”.

Solicitanti eligibili –persoane fizice , majore, cu domiciliul în România, fara obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, posesori a unei cărţi de identitate valabile în momentul înscrierii în program care se obligă să predea, în momentul achiziţionării unui echipament electric/electronic nou, un EEE uzat echivalent.

Programul rabla electrocasnice – 2020
  • solicitant – persoana fizică ce intenţionează să achiziţioneze unul sau mai multe EEE-uri noi, sub beneficiul acordării voucherului prin înscrierea în program, care îndeplineşte cumulativ criteriile de eligibilitate şi achiziţionează de la comerciantul validat echipamente electrice şi electronice de uz casnic;
  • voucher – codul generat de aplicaţia informatică ce atestă dobândirea finanţării, cu valoare nominală, parte din preţul de achiziţie a unui EEE nou, susţinută prin modalitate nerambursabilă din Fondul pentru mediu în cadrul programului;

Se cofinanteaza achizitii prin vouchere valorice de pana la 500 lei.

În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, astfel:

  • 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++; 
  • 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 400 lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
  • 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
  • 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;
  • 500 lei pentru laptopuri;
  • 300 lei pentru tablete.

Finanţarea nu poate depăşi 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program. Valabilitatea voucherelor- 15 zile de la data emiterii

Demontarea/Montarea echipamentelor achiziţionate prin program intră în sarcina beneficiarilor şi nu este considerată cheltuială eligibilă.

În maximum 15 zile, după publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

Lista solicitanţilor aprobaţi se va publica pe pagina de internet a Autorităţii şi va conţine numele şi prenumele persoanelor fizice, localitatea şi judeţul, numărul unic al înscrierii, categoriile de EEE-uri aprobate şi sumele aferente.


Monitorizare -12 luni
Declaraţiile pe propria răspundere pentru persoane fizice prevăzute în anexa nr. 2 la ghid, în formă fizică, asumate prin semnătură vor fi păstrate de către beneficiari pe o perioadă de 1 an de la momentul utilizării voucherului.

Scrie un comentariu