Prin apartenenţa sa la UE, România trebuie să respecte directivele europene, iar eficiența energetică este una dintre marile provocări. La începutul anului, Bruxelles-ul a deschis mai multe proceduri împotriva ţării noastre pentru că nu a prezentat o serie de rapoarte privind progresele înregistrate în ceea ce priveşte performanţa energetică a clădirilor. Deși este o prioritate a politicilor europene privind energia și schimbările climatice, eficiența energetică este un termen încă necunoscut pentru mulți dintre români, care-l văd mai degrabă ca pe un moft, decât ca o necesitate. Pentru doi tineri antreprenori însă, eficiența energetică a clădirilor a devenit o misiune națională.

O idee venită în vara anului trecut i-a transformat pe Valentina Tambou (30 de ani) și Bogdan Uța (34 de ani) în parteneri de afaceri în startup-ul Geta Energeta, prima și singura platformă de comerț online din România destinată serviciilor de audit și certificare energetică prestate la nivel național. G.E.T.A. este un acronim în engleză de la „Green Energy Tech Avenues”.

Renovarea parcului imobiliar

„Am căutat să alegem un nume sugestiv și memorabil în același timp, de aceea am optat pentru GETA ENERGETA. Noi îmbinăm seriozitatea cu amuzamentul, pentru a trezi un impuls emoțional chiar și într-un domeniu tehnic, lipsit de emoție și, aparent, fără sentimentul urgenței, precum acesta al eficienței energetice a clădirilor. Denumirea poartă misiunea noastră socială, și anume identificarea și aducerea în atenția oamenilor a tututor căilor de inovare tehnologică în producerea și consumul de energie verde”, spune Valentina Tambou. Ideea business-ului este aceea de a aduce împreună toți factorii interesați din domeniul eficienței energetice a clădirilor din România. „Prin comunicarea transparentă a intențiilor noastre de cooptare a tuturor auditorilor energetici atestați în calitate de furnizori-parteneri, precum și prin îmbrățișarea obiectivului național de promovare a acțiunilor de creştere a performanţei energetice a clădirilor în rândul cetățenilor, platforma Geta Energeta este văzută ca o necesitate și o unealtă inovatoare în susținerea renovării parcului imobiliar național. Anul trecut, principalii indicatori de performanță energetică au înregistrat o ușoară creștere, însă în continuare se plasează sub obiectivele stabilite: economisire de energie (obiectiv atins în proporție de 56% în anul 2018), reabilitarea termică a clădirilor cu mai multe familii (69%), izolarea termică a clădirilor publice (50%), contoare inteligente (15%). Suntem abia la început, dar până acum toate semnalele sunt bune”, mai spune cofondatoarea firmei Geta Energeta.


Citeste articolul integral in Cotidianul Jurnalul:
https://jurnalul.antena3.ro/bani-afaceri/geta-energeta-un-business-in-premiera-nationala-820511.html




Sus