Publicare în Monitorul Oficial 30.07.2020

Ghidul „Programului privind efectuarea de lucrări destinate creșterii eficienței energetice în locuințe unifamiliale, beneficiari persoane fizice” a fost publicat în Monitorul Oficial  nr. 0678 din 2020 (descarcă ghidul de aici).

Pe 12 mai 2020, ghidul programului „Casa Eficientă Energetic” a fost supus dezbaterii publice, iar din 30 iulie 2020 a intrat în vigoare prin Ordinul nr. 1.438/2020 al Ministerului Mediului. Dezbaterea publică a ghidului de finanțare pentru programul Casa Eficientă Energetic a luat sfârșit în data de 27 iunie 2020, iar propunerile și recomandările transmise către AFM au fost triate după relevanță.

Administrat în premieră de Administratia Fondului pentru Mediu, programul se adresează exclusiv persoanelor fizice, proprietari sau coproprietari de case construite pe teritoriul Romaniei. Prin program se pot accesa până la 15.000 euro, pentru renovarea energetică a locuințelor. Fondurile nerambursabile reprezentă 60% din cheltuielile eligibile.

Următorul pas

Urmează înscrierea cererii de finanțare. Data oficială, în care se va da startul la înscrieri este 15 septembrie 2020.

Vezi cine poate fi beneficiar în programul Casa Eficientă Energetic!

15 Comentarii

 1. Annamaria Kneipp-Molnar Răspunde

  Va fi necesar user si parola pentru a incarca cererea de finantare in aplicatie? Cand se poate crea user-ul, daca este necesar? Este nevoie si de un deviz general? Multumesc de un raspuns.

  • Buna ziua. Se face o inregistrare pe baza de adresa email, dar nu putem intra si reedita cererea deja completata si transmisa. Extras din Ghid:
   „Înscrierea solicitanţilor se finalizează după completarea tuturor câmpurilor din aplicaţia
   informatică, aceasta generând automat un cod unic de înregistrare a cererii de finanţare.
   (3) După primirea mesajului de confirmare conţinând codul unic de înregistrare, cuantumul
   primei de eficienţă energetică, completat în aplicaţia informatică, va fi scăzut din bugetul total
   alocat pentru sesiunea de înscriere.”
   Legat de deviz – e bine sa-l avem pentru noi. In program ni se cere sa prezentam cheltuielile foarte succint conform Anexei Nr. 3 din Ghid (cererea de inscriere).
   Puteti descarca ghidul de aici: Ghid-FINAL-finantare-casa-eficienta-energetic-2020-persoane-fizice.pdf

 2. dacă sunt înscris în programul pentru fotovoltaice ,pot să mă înscriu și în acest program?

  • Extras din Ghidul de finantare: „Proiectul propus prin prezenta cerere de finanţare nu a mai beneficiat de finanţare publică, pentru acelaşi tip de activităţi realizate asupra aceloraşi imobile (teren şi clădire) şi nu beneficiază de fonduri publice din alte surse de finanţare.”

 3. Buna seara. As vrea sa aplic pentru acest program dar cadastrul pentru locuinta este in lucru și va mai dura, cel puțin 2 saptamani, așa mi s a spus. Este o casa din 1925, evreiască, care a fost cumpărată destul de recent.
  Va multumesc!

 4. Mar interesa pentru o scară de bloc, scară pe asociație de proprietari, pentru schimbare tâmplărie la toate apartamentele de pe scară, de anvelopat fațada blocului, de montat rulouri exterioare la geamuri de montat panouri solare pentru apă caldă menajeră pe bloc pentru fiecare apartament în parte, iluminat pe led a interiorului scării și pompă de căldură pentru întreaga scară cu două etaje și 11 apartamente de 52m² fiecare . Am avea originalitate pentru toate aceste investiții prin acest program de finanțare ? Și care sânt pașii și documentele necesare… și care este procentul de finanțare pe care ni se aprobă pentru toate aceste lucrări ? Aștept răspuns. Mulțumesc… m*********@gmail.com

 5. Buna seara!
  Eu am inteles ca raportul de audit energetic si certificatul de performanta energetica trebuie sa le avem in momentul inscrierii. Va rog sa-mi spuneti daca la momentul inscrierii trebuie sa avem si extras carte funciara si certificatele fiscale solicitate in ghid sau le putem scoate dupa inscriere si le trimitem in dosar.
  Multumesc!!

  • Buna seara,
   La momentul inscrierii trebuie sa aveti deja toate documentele solicitate la depunerea fizica a dosarului de finantare (atat CPE-ul, cat si Raportul de Audit Energetic, extrasul CF si certificatele fiscale). In plus este recomandat sa aveti si un deviz de lucrari estimat in baza unor oferte de la furnizori autorizati, pentru a stii cat o sa va coste toate lucrarile de renovare pe care urmeaza sa le faceti.

 6. serbanoiu denisa Răspunde

  buna ziua,

  Daca am un releveu la casa si nu corespunde cu realitarea de pe teren in sensul ca s-au facut modificari interioare dar suprafata utila a ramas aceeasi, poate fi considerat un motiv de respingere a dosarului?

 7. serbanoiu denisa Răspunde

  buna ziua
  Daca cu ocazia lucrarilor de reabilitare doresc sa modific dimnesiunile ferestrelor sau sa le transform in usi si felul acesta se modifica dimensiunile anvelopei initiale ( suprafat Pereti opaci/vitrati exteriori din auditul initial difera de suprafat peretilor opaci /vitrati exteriori din auditul final.
  Acest lucru poate duce la respingerea finantarii)?

 8. Buna ziua,
  Am avut aceeasi intrebare si se pare ca se pot face astfel de lucrari de modificare a dimensiunii si numarului ferestrelor si usilor atata timp cat in raportul de audit energetic facut dupa reabilitare s-au atins valorile minime ale coeficientilor de performanta energetica din ghidul de finantare, corespunzatori pragului de finantare dorit .

  Ex. Pentru pragul de 55000 trebuie ca Coeficientul maxim de transfer de căldură al ferestrelor/usilor sa fie minim 1.1 W/m^2K
  dar obligatoriu trebuie ca si ceilalti indicatori de performanta dinghid sa fie indeplniti (izolatie pereti exterior, izolatie planseu, reducerea consumului de enrgie si a emisiilor echivalente de CO2) .

Scrie un comentariu