Ministerul Mediului a alocat 384 mil. lei (peste 78 mil. euro) pentru prima sesiune de finanțare în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinație de unități de învățământ.

In cadrul sesiunii de finanțare 2020, care a fost deschisa in data de 4 decembrie 2020, bugetul total alocat a fost împărțit in 2 parți egale, respectiv 192 mil. lei pentru toate UAT-urile cu o populație mai mica de 5000 locuitori, plus 192 mil. lei, pentru toate UAT-urile cu o populație mai mare de 5001 locuitori.

Suma maxima care poate fi solicitata  de către o Primărie

Astfel, suma maxima care poate fi solicitata  de catre o Primarie (UAT) este:

  • 1.500.000 lei pentru UAT cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori, indiferent pentru cate obiecte de investitie solicita finantare.
  • 3.000.000 lei pentru UAT cu o populaţie de peste 5.001 locuitori, indiferent pentru cate obiecte de investitie solicita finantare.

Numărul de locuitori se stabilește luând în considerare ultimul recensământ publicat pe pagina de internet a Institutului Național de Statistică.

RECENSĂMÂNT

  1. De-a lungul istoriei in Romania au fost realizate 12 recensăminte ale populației  conform Listei recensămintelor populației din România,  publicata pe site-ul recensamantromania.ro.
  2. Ultimul recensământ al populaţiei şi al locuințelor a fost înregistrat in anul 2011.
  3. Populația la nivelul unei anumite unități administrativ-teritoriale,  poate fi verificata pe site-ul MDLPA  sau direct descărcând fișierul Excel de aici.

casa eficienta energetic in scoli si gradinite

Finanțarea se acordă în procent de maximum 90% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție.

OBIECTIV DE INVESTIȚIE

  1. Un obiectiv de investiție  poate fi o clădire sau un ansamblu clădiri care formează o unitate de învățământ.  
  2. UAT-urile au dreptul sa solicite finanțare pentru 1 sau mai multe obiecte de investiție;
  3. UAT-urile pot depune o singura cerere de finanțare pentru toate obiectele de investiție pe care doresc sa le renoveze prin Programul Eficienta Energetica in Scoli.

Descarcă fișierul Excel de mai jos, pentru a verifica câți locuitori are localitatea în care locuiești. Cu verde sunt colorate acele UAT-uri care pot beneficia de 600.000 Euro, suma maxima de finanțare, iar cu galben UAT-urile care pot beneficia de maxim 300.000 Euro.

Programul este in premiera, iar primele înscrieri se vor deschide abia pe 3 mai 2021, începând cu ora 10:00.

Sursa: site-ul afm.ro

Scrie un comentariu