Înscrierea în Programul Casa Eficientă Energetic 2020 – din 15 septembrie 2020 (ora 13:00)

Important! 
Daca v-ați înscris deja în cadrul Programului "Casa Eficientă Energetic", în aplicația informatică de pe site-ul AFM 
și ați constatat că documentația NU este valabilă și/sau completă la data înscrierii 
(ex. nu ați solicitat certificatul de atestare fiscală, extrasul de carte funciară, etc.), 
atunci transmiteți un e-mail, la adresa cee@afm.ro, prin care solicitați invalidarea înscrierii.
Cei aflați în această situație se pot înscrie din nou în aplicație,
la momentul la care au documentația completă și valabilă.

Programul Casa Eficientă Energetic 2020 este oficializat din data de 30.07.2020, iar înscrierile au luat startul la ora 13:00, pe 15 septembrie 2020, așa cum au fost anunțate oficial (update 16.09.2020).

Modelul de cerere de finanţare nerambursabilă îl veți găsi în Anexa 1 la Ghidul programului Casa Eficientă Energetic .

Înscrierea presupune exclusiv completarea online a următoarelor informații:

Aplicație online înscrieri Casa Eficientă Energetic 2020

Ca înscrierea să fie considerată eligibilă, trebuie să aveți deja scoase toate actele necesare pentru dosarul de finanțare, eliberate înainte de data înscrierii, astfel:

1. Certificatul de performanţă energetică, nu mai vechi de 6 luni la data înscrierii în aplicaţia informatică;

2. Raportul de audit energetic al clădirii, întocmit conform legislaţiei în vigoare de către un auditor energetic pentru clădiri gradul I (C&I) atestat, nu mai vechi de 6 luni la data înscrierii în aplicaţia informatică, care trebuie să conţină în mod obligatoriu cel puţin următoarele informaţii:

3. Extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului-construcţie pe care se va implementa proiectul;

4. Certificat de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice.

5. Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul.

6. Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale getului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială va fi implementat proiectul, în situaţia în care domiciliul solicitantului este diferit de adresa de implementare.

7. Împuternicirea notarială, în situaţia în care cererea de finanţare este semnată de o persoană împuternicită de către solicitant, în original;

În concluzie, trebuie să solicitați de la autoritățile statului (primărie, ANAF) și eventual să faceți o vizită la notariat pentru situațiile în care doriți să împuterniciți o terță persoană să se ocupe de înscrierea dvs. în Programul Casa Eficientă Energetic 2020, (înainte să vă înscrieți în aplicația informatică și să primiți un cod unic de înregistrare).

În caz contrar, contactați AFM-ul la adresa cee@afm.ro și le scrieți sa invalideze cererea. Astfel, va întoarceți la punctul de START, unde întâi strângeți actele necesare înscrierii și abia apoi vă înscrieți online.

Cuantumul de finanțare solicitat la înscriere se bazează pe raportul de audit energetic și certificatul energetic inițial care pot fi întocmite de către auditori energetici de gradul I (atât Construcții cât și Instalații).

Pentru a vă înscrie corect în aplicația informatică, va trebui să pregătiți cererea de înscriere în timp util, adică va trebui să știi care este valoarea totală a proiectului și la cât se ridică cheltuielile eligibile, ținând cont în același timp și de pragurile minime de eficiență energetică, impuse prin programul Casa Eficientă Energetic 2020.

Pentru asta, nu ezita să folosești Calculatorul Pragurilor de Finanțare (descarcă fișier excel „Calculatorul pentru Casa Eficientă Energetic„), pregătit de către echipa Geta Energeta. Vei avea nevoie el!

Cum funcționează calculatorul pentru Casa Eficientă Energetic ?

Video – „Calculator Praguri de Finanțare – Programul Casa Eficientă Energetic 2020”

Calendarul activităților în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic 2020

Calendarul a fost estimat în baza Ghidului Programului, și este prezentat în tabelul de mai jos.

Când?Ce?Aspecte esențiale
12 mai- 27 iunie 2020 Lansarea în dezbatere publică   
Se pot aduce propuneri de modificare a ghidului de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic.
30 Iulie 2020  Demarare program  
publicarea în Monitorul Oficial.  Proiect OM
15 septembrie 2020  Înscrierea cererii online
Link inscrieri

Septembrie
-Noiembrie
2020
Pregătirea si depunerea dosarului investițieiSe depune în termen de15 zile de la publicarea listei solicitanților online la sediul AFM;
Liste admiși
Dosar de finanțare
Ianuarie 2021 – Februarie 2021Semnarea Contractului de FinanțareContractul se semnează fie:
A) La sediul AFM, unde Solicitantul aduce și
CI în original și extrasul de cont.
B) Pe email, cu returnarea prin poștă/curier a
2 exemplare de CT semnate (solicitare
expresă).
C) Semnat digital cu returnare pe
email către AFM (solicitare expresă)
+ 18 luni (maxim)Renovarea casei: începere / executare / recepție cu autoritățile a lucrărilor de renovare După ce ai semnat deja contractul de finanțare cu AFM poți semna, în sfârșit, și contracte cu firma de execuție, cu furnizorii de servicii, instalații și echipamente.  

Toate lucrările propuse prin program trebuie executate în maxim 18 luni de la data semnării contractului de finanțare.  

La final, după ce ai terminat lucrările de renovare, comandă online direct din site Certificatul Energetic pentru casa ta proaspăt renovata. Apoi, programează recepția cu autoritățile la terminarea lucrărilor și  asta a fost.

De acum strângem facturile  și chitanțele și pregătim dosarul de decontare.  
August 2022Pregătirea dosarului de decontare
Se depune la sediul AFM.
Poate fi transmis şi prin poştă, cu confirmare de primire, cu condiţia ca data poștei să nu depăşească durata de execuţie a proiectului.

Conținut dosar de decontare
Septembrie 2022 – 
Septembrie 2023
Monitorizarea post renovare
Autoritatea va veni în control la locația imobilului supus renovării, pentru a consemna eventualele neconformități.

Pe perioada celor 12 luni de monitorizare, Beneficiarul întocmește și livrează rapoarte de monitorizare la fiecare 6 luni.
Calendar estimat de activități – Programul Casa Eficientă Energetic 2020

Geta Energeta efectuează și auditurile energetice pentru Programul Casa Eficientă Energetic

Inițial, în cadrul programului Casa Eficientă Energetic, se solicită întocmirea unui certificat de performanță energetică și a unui audit energetic pentru casa supusă renovării. 

Ulterior finalizării lucrărilor de renovare, tot prin program se cere efectuarea celui de-al doilea certificat de performanță energetică, care să ateste că locuința și-a îmbunătățit performanța energetică cu cel puțin cu o clasă energetică.

În afară de aceste 2 certificate energetice și auditul energetic inițial, prin program AFM mai cere un audit energetic efectuat după intervenție, care trebuie să conțină în mod obligatoriu Raportul de implementare și tabelul cu indicatorii de eficiență rezultați în urma evaluării performanței energetice,  aria anvelopei și valoarea explicită a indicelui de emisii echivalent CO2;

Atât certificatele energetice (CPE) cât și auditul energetic inițial și cel post renovare sunt întocmite de către auditorii energetici din rețeaua Geta Energeta. 

Pachete de servicii dedicate pentru Programul Casa Eficientă Energetic 2020

„Venim în sprijinul tuturor celor care doresc să acceseze fonduri nerambursabile prin  programul Casa Eficientă Energetic 2020, cu un pachet de servicii de consultanță dedicat. Implicarea noastră pornește de la prima întrebare despre program. Împreună pregătim cererea de înscriere și înscrierea efectivă în aplicația informatică a ministerului; dosarul de finanțare, semnarea contractului cu AFM, dosarul de decontare și nu ne oprim aici. Pe toată perioada de monitorizare post-renovare, încă 12 luni de zile, te consiliem atât în pregătirea rapoartelor de monitorizare cât și atunci când Autoritatea vine în control la locația proiectului pentru a constata eventuale nereguli / neconformități cu proiectul finanțat prin AFM.”

Valentina Tambou – Co-Fondator Geta Energeta

Trimite-ne un email la office@getaenergeta.ro cu comanda ta de servicii, pentru accesarea fondurilor nerambursabile prin Programul Casa Eficientă Energetic 2020, pentru a primi oferta de servicii detaliată, customizată pe proiectul tău.

30 Comentarii

 1. Am găsit informații utile în materialele de pe site. Pot aceste informații să îmi fie trimise pe mail intr-o formă completă?

  Mulțumesc,
  Ioan

  • getaenergeta Răspunde

   Buna Ioan. Iti multumim pentru interes si te rugam sa ne confirmi daca ai primit materialele.

 2. buna,
  Sunt interesat sa accesez acest program. Demarez procesul de reabilitare totala a casei, valoare investitie peste 200.000 lei, acest ajutor ar fi perfect pentru mine.

  • getaenergeta Răspunde

   Nu se aplica. „Casa la gri” este unul dintre stadiile constructiei, iar pentru a aplica in programul Casa Eficienta Energetic e nevoie sa aveti receptia lucrarilor efectuata. Va recomandam sa incercati accesarea programului de renovare energetica la sesiunea din 2021, dupa finalizarea lucrarilor in curs.

 3. Buna ziua
  As dori sa accesez fondurile nerambursabile in vederea refacerii totale a fatadei !Pot primi un email pentru a sti sigur daca ma încadreze în cerințele acestui program si eventual o descriere detaliată cu toți pașii care ar trebuie urmați si toate costurile firmei dvs pentru depunerea dosarului de finanțare nerambursabilă .Aveti un sediu si in Iasi?

  • getaenergeta Răspunde

   Buna ziua. Va vom contacta prin email cu toate detaliile necesare. Sediul nostru este in Bucuresti, dar avem echipa de auditori energetici in toata tara, inclusiv in Iasi.

   • Bună ziua.as dori sa renovez complet o casa veche din lemn 80 mp și să fac o mica extindere până la 100 mp.ma pot încadra în acest program daca se fac in plus și modificări de structură? De exemplu armare colturi și modificare pereți,reabilitare acoperiș etc.ma gândesc la o reabilitare completa .cheltuielile de consultanta și cpe inițial și final sunt eligibile?ce se întâmplă dacă nu este aprobată cererea de finanțare? Se pierd aceste cheltuieli?Mulțumesc frumos pentru amabilitate și aștept informații suplimentare pe mail.

    • Buna ziua. Modificarile pe structura nu sunt eligibile pentru finantare, dar nu este un impediment in accesarea Programului Casa Eficienta Energetic. In schimb reabilitarea acoperisului (invelitoarea sarpantei) este inclusa in cheltuielile eligibile.
     Legat de CPE si auditul energetic – acestea sunt foarte valoroase pentru orice proprietar care doreste o imbunatatire a eficientei energetice pentru casa pe care o detine. Chiar daca cererea de finantare nu vi se va aproba ele sunt indispensabile pentru o renovare energetica eficienta, ajutandu-va sa implementati cele mai bune solutii, mai ales ca beneficiati de un cost redus pentru auditul energetic in acest moment. Consultanta pentru accesarea programului nu este inclusa intre cheltuielile eligibile.
     Vom reveni prin email cu toate informatiile necesare in accesarea programului.

 4. Bunaziua, am un imobil in loc Aurel Vlaicu jud Hunedoara, intabulat in 2020, P+E, dar n am efectuat anveloparea casei, am panouri electrice ptr incalzire, si doresc sa pun centrala termica, am citit informatiile si ma incadrez dar se pare ca abia in ianuarie se semneaza contractul , or eu trebuie sa le fac in toamna. in aceste conditii nu cred ca pot astepta pana in ianuarie, ca platesc curent ff mult , cam 2000 pe luna.

  • getaenergeta Răspunde

   Buna ziua!

   Da. Ati inteles bine. Pentru a putea deconta cheltuielile eligibile prin programul Casa Eficienta Energetic 2020, conditia este sa achitati lucrarile de renovare energetica abia dupa semnarea contractului de finantare cu AFM. Din estimarile noastre, la inceputul anului 2021 se vor semna contractele. Vom reveni pe email cu cateva intrebari customizate pe proiectul dvs.

 5. Buna ziua, sunt si eu interesata in special pt panoul solar si izolarea podului la o casa parter plus mansarda.

 6. Buna seara programul este groza , .Cu astfel de programe vom reușiți să Salvăm viitorul PLANETEI. FELICITARI. Am început de câțiva ani sa contribui cu forte proprii și munca de munca silnică. Sunt mândru de ceea ce am realizat , lipsa finanțelor și forță fizică au dispărut tocmai acum cand ar fi trebuit să finalizeze. Am renovat TOTUL dupa inundațiile DI 2005 am anvelope în exterior cu nepot de 15 cm. Si în interior cu 2 cm . ,am i spălat pompa de căldură cu freon , am instalat noile cu încălzire presurizata de la soare , Am instalat încă un acoperiș mult mai rezistent cu tabla modernă peste tabla de 0,4 , totusi a mai rămas sa izoleze mai eficient podul .Sper ca acest program sa ma considere un împătimit al programelor ECOLOGICE ,și nu refuz un ajutor nerambursabile pentru a finaliza eficienta energetica .Mentionez ca nu mi-a fost ușor să mă lupt singur în aproximativ 2p0 m.p. .Am mare satisfactie ca nu tai păduri nu car lemne ,nu spargemne și nu aprind foc pentru a scoate fum . .Oricand va primesc în satul Merisani -Dobrotesti Teleorman .Asa ,doar pentru a încuraja tinerii sa fuga din ora
  As.Se poate țării prin munca si pentru munca .în SAT. Cu stima !…

  • Buna ziua. S-au trimis catre dvs. prin e-mail informatiile necesare in vederea accesarii programului si pentru derularea colaborarii. Va multumim!

 7. Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti daca proiectul se aplica renovarii unei case cu 3 camere, bucătărie, hol, baie, construita din paianta si lemn, situată în mediul rural, in judetul Arges? Multumesc.

 8. buna ziua, va rog sa imi trimteti si mie toate detaliile pe mail, as fi interesata de acest proiect. Multumesc anticipat

 9. Buna! Legat de decont. cum se procedeaza la plata facturilor dupa semnarea contractului? e in sistem start up cu accesarea unui credit prin banca si apoi stingerea acestuia ? sau se achita toata valoarea (100%) ca mai apoi dupa evaloarea lor sa se deconteze cei 60 % ? As dori si o oferta de pret daca se poate pentru intocmirea dosarului si implementare! Multumesc!

  • Buna ziua. Beneficiarul va achita intreaga valoare pentru lucrari si materiale, urmand ulterior sa primeasca cei 60% din partea statului. Vom reveni catre dvs. cu toate informatiile necesare. Va multumim!

 10. Buna ziua,

  Mai poate fi accesat programul anul acesta? Daca da, pana la ce data?
  Multumesc.

Scrie un comentariu