Înscrierea în Programul Casa Eficientă Energetic 2020 – din 15 septembrie 2020 (ora 13:00)

Important! 
Daca v-ati inscris deja în cadrul Programului "Casa Eficientă Energetic", in aplicatia informatica de pe site-ul AFM 
si ati constatat că documentația NU este valabilă și/sau completă la data înscrierii 
(ex. nu ati solicitat certificatul de atestare fiscală, extrasul de carte funciară, etc.), 
atunci transmiteti un e-mail, la adresa cee@afm.ro, prin care solicitati invalidarea înscrierii.
Cei aflați în această situație se pot înscrie din nou în aplicație,
la momentul la care au documentația completă și valabilă.

Programul Casa Eficientă Energetic 2020 este oficializat din data de 30.07.2020, iar înscrierile au luat startul la ora 13:00, pe 15 septembrie 2020, asa cum au fost anuntate oficial (update16.09.2020).

Modelul de cerere de finanţare nerambursabilă îl veți găsi în Anexa 1 la Ghidul programului Casa Eficientă Energetic .

Înscrierea presupune exclusiv completarea online a următoarelor informatii:

Aplicatie online inscrieri Casa Eficienta Energetic 2020

Ca inscrierea sa fie considerata eligibila, trebuie sa aveti deja scoase toate actele necesare pentru dosarul de finantare, eliberate inainte de data inscrierii, astfel:

1. Certificatul de performanţă energetică, nu mai vechi de 6 luni la data înscrierii în aplicaţia informatică;

2. Raportul de audit energetic al clădirii, întocmit conform legislaţiei în vigoare de către un auditor energetic pentru clădiri gradul I (C&I) atestat, nu mai vechi de 6 luni la data înscrierii în aplicaţia informatică, care trebuie să conţină în mod obligatoriu cel puţin următoarele informaţii:

3. Extras de carte funciară, nu mai vechi de 30 de zile la data înscrierii în aplicaţie, din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului-construcţie pe care se va implementa proiectul;

4. Certificat de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului de către organul teritorial de specialitate al Ministerului Finanţelor Publice.

5. Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul solicitantul.

6. Certificat de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale getului local, emis pe numele solicitantului de către autoritatea publică locală în a cărei rază teritorială va fi implementat proiectul, în situaţia în care domiciliul solicitantului este diferit de adresa de implementare.

7. Imputernicirea notarială, în situaţia în care cererea de finanţare este semnată de o persoană împuternicită de către solicitant, în original;

In concluzie, trebuie sa solicitati de la autoritatile statului (primarie, ANAF) si eventual sa faceti o vizita la notariat pentru situatiile in care doriti sa imputerniciti o terta persoana sa se ocupe de inscrierea dvs. in Programul Casa Eficienta Energetic 2020, (inainte sa va inscrieti in aplica informatica si sa primiti un cod unic de inregistrare).

In caz contrar, contactati AFM-ul la adresa cee@afm.ro si le scrieti sa invalideze cererea. Astfel, va intoarceti la punctul de START, unde intai strangeti actele necesare inscrierii si abia apoi va inscrieti online.

Cuantumul de finantare solicitat la inscriere se bazeaza pe raportul de audit energetic si certificatul energetic initial care pot fi intocmite de catre auditori energetici de gradul I (atat Constructii cat si Instalatii).

Pentru a va inscrie corect in aplica informatica, va trebui sa pregătiti cererea de înscriere în timp util, adica va trebui să știi care este valoarea totală a proiectului și la cât se ridică cheltuielile eligibile, ținând cont în același timp și de pragurile minime de eficiență energetică, impuse prin programul Casa Eficientă Energetic 2020.

Pentru asta, nu ezita să folosești Calculatorul Pragurilor de Finanțare (descarcă fișier excel „Calculatorul pentru Casa Eficientă Energetic„), pregătit de către echipa Geta Energeta. Vei avea nevoie el!

Cum funcționează calculatorul pentru Casa Eficientă Energetic ?

Video – „Calculator Praguri de Finanțare – Programul Casa Eficientă Energetic 2020”

Calendarul activităților în cadrul Programului Casa Eficientă Energetic 2020

Calendarul a fost estimat în baza Ghidului Programului, si este prezentat în tabelul de mai jos.

Când?Ce?Aspecte esențiale
12 mai- 27 iunie 2020 Lansarea în dezbatere publică   
Se pot aduce propuneri de modificare a ghidului de finanțare a programului Casa Eficientă Energetic.
30 Iulie 2020  Demarare program  
publicarea în Monitorul Oficial.  Proiect OM
15 septembrie 2020  Înscrierea cererii online
Link inscrieri

Septembrie
-Noiembrie
2020
Pregătirea si depunerea dosarului investițieiSe depune în termen de15 zile de la publicarea listei solicitanților online la sediul AFM;
Liste admisi
Dosar de finanțare
Ianuarie 2020 – Februarie 2020Semnarea Contractului de FinantareContractul se semneaza fie:
A) La sediul AFM, unde Solicitantul aduce si
CI in original si extrasul de cont.
B) Pe email, cu returnarea prin posta/curier a
2 exemplare de CT semnate (solicitare
expresa).
C) Semnat digital cu returnare pe
email catre AFM (solicitare expresa)
+ 18 luni (maxim)Renovarea casei: inceperea / executare / receptia cu autoritatile a lucrarilor de renovare Dupa ce ai semnat deja contractul de finantare cu AFM poti semna, in sfarsit, si contracte cu firma de executie, cu furnizorii de servicii, instalatii si echipamente.  

Toate lucrarile propuse prin program trebuie executate in maxim 18 luni de la data semnarii contractului de finantare.  

La final, dupa ce ai terminat lucrarile de renovare, comanda online direct din site Certificatul Energetic pentru casa ta proaspat renovata. Apoi, programeaza receptia cu autoritatile la terminarea lucrarilor si  asta a fost.

De acum strangem facturile  si chitantele si pregatim dosarul de decontare.  
August 2022Pregatirea dosarului de decontare
Se depune la sediul AFM.
Poate fi transmis şi prin poştă, cu confirmare de primire, cu condiţia ca data poștei să nu depăşească durata de execuţie a proiectului.

Continut dosar de decontare
Septembrie 2022 – 
Septembrie 2023
Monitorizarea post renovare
Autoritatea va veni in control la locatia imobilului supus renovarii, pentru a consemna eventualele neconformitati.

Pe perioada celor 12 luni de monitorizare, Beneficiarul intocmeste si livreaza rapoarte de monitorizare la fiecare 6 luni.
Calendar estimat de activitati – Programul Casa Eficienta Energetic 2020

Geta Energeta efectueaza si auditurile energetice pentru Programul Casa Eficienta Energetic

Initial, in cadrul programului Casa Eficienta Energetic, se solicita intocmirea unui certificat de performanta energetica si a unui audit energetic pentru casa supusa renovarii. 

Ulterior finalizarii lucrarilor de renovare, tot prin program se cere efectuarea celui de-al doilea certificat de performanta energetica, care sa ateste ca locuinta si-a imbunatatit performanta energetica cu cel putin cu o clasa energetica.

In afara de aceste 2 certificate energetice si auditul energetic initial, prin program AFM mai cere un auditul energetic efectuat după intervenție, care trebuie să conțină în mod obligatoriu Raportul de implementare și tabelul cu indicatorii de eficiență rezultați în urma evaluării performanței energetice,  aria anvelopei și valoarea explicită a indicelui de emisii echivalent CO2;

Atat certificatele energetice (CPE) cat si auditul energetic initial si cel post renovare sunt intocmite de catre auditorii energetici din reteaua Geta Energeta. 

Pachete de servicii dedicate pentru Programul Casa Eficienta Energetic 2020

„Venim in sprijinul tuturor celor care doresc sa acceseze fonduri nerambursabile prin  programul Casa Eficienta Energetic 2020, cu un pachet de servicii de consultanta dedicat. Implicarea noastra porneste de la prima intrebare despre program. Impreuna pregatim cererea de inscriere si inscrierea efectiva in aplicatia informatica a ministerului; dosarul de finantare, semnarea contractului cu AFM, dosarul de decontare si nu ne oprim aici. Pe toata perioada de monitorizare post-renovare, inca 12 luni de zile, te consiliem atat in pregatirea rapoartelor de monitorizare cat si atunci cand Autoritatea vine in control la locatia proiectului pentru a constata eventuale nereguli / neconformitati cu proiectul finantat prin AFM.”

Valentina Tambou – Co-Fondator Geta Energeta

Trimite-ne un email la office@getaenergeta.ro cu comanda ta de servicii, pentru accesarea fondurilor nerambursabile prin Programul Casa Eficienta Energetic 2020, pentru a primi oferta de servicii detaliata, customizata pe proiectul tau.

18 Comments

 1. Am găsit informații utile în materialele de pe site. Pot aceste informații să îmi fie trimise pe mail intr-o formă completă?

  Mulțumesc,
  Ioan

  • getaenergeta Reply

   Buna Ioan. Iti multumim pentru interes si te rugam sa ne confirmi daca ai primit materialele.

 2. buna,
  Sunt interesat sa accesez acest program. Demarez procesul de reabilitare totala a casei, valoare investitie peste 200.000 lei, acest ajutor ar fi perfect pentru mine.

  • getaenergeta Reply

   Nu se aplica. „Casa la gri” este unul dintre stadiile constructiei, iar pentru a aplica in programul Casa Eficienta Energetic e nevoie sa aveti receptia lucrarilor efectuata. Va recomandam sa incercati accesarea programului de renovare energetica la sesiunea din 2021, dupa finalizarea lucrarilor in curs.

 3. Hlihor Mihaela Reply

  Buna ziua
  As dori sa accesez fondurile nerambursabile in vederea refacerii totale a fatadei !Pot primi un email pentru a sti sigur daca ma încadreze în cerințele acestui program si eventual o descriere detaliată cu toți pașii care ar trebuie urmați si toate costurile firmei dvs pentru depunerea dosarului de finanțare nerambursabilă .Aveti un sediu si in Iasi?

  • getaenergeta Reply

   Buna ziua. Va vom contacta prin email cu toate detaliile necesare. Sediul nostru este in Bucuresti, dar avem echipa de auditori energetici in toata tara, inclusiv in Iasi.

   • Bună ziua.as dori sa renovez complet o casa veche din lemn 80 mp și să fac o mica extindere până la 100 mp.ma pot încadra în acest program daca se fac in plus și modificări de structură? De exemplu armare colturi și modificare pereți,reabilitare acoperiș etc.ma gândesc la o reabilitare completa .cheltuielile de consultanta și cpe inițial și final sunt eligibile?ce se întâmplă dacă nu este aprobată cererea de finanțare? Se pierd aceste cheltuieli?Mulțumesc frumos pentru amabilitate și aștept informații suplimentare pe mail.

    • Buna ziua. Modificarile pe structura nu sunt eligibile pentru finantare, dar nu este un impediment in accesarea Programului Casa Eficienta Energetic. In schimb reabilitarea acoperisului (invelitoarea sarpantei) este inclusa in cheltuielile eligibile.
     Legat de CPE si auditul energetic – acestea sunt foarte valoroase pentru orice proprietar care doreste o imbunatatire a eficientei energetice pentru casa pe care o detine. Chiar daca cererea de finantare nu vi se va aproba ele sunt indispensabile pentru o renovare energetica eficienta, ajutandu-va sa implementati cele mai bune solutii, mai ales ca beneficiati de un cost redus pentru auditul energetic in acest moment. Consultanta pentru accesarea programului nu este inclusa intre cheltuielile eligibile.
     Vom reveni prin email cu toate informatiile necesare in accesarea programului.

 4. Bunaziua, am un imobil in loc Aurel Vlaicu jud Hunedoara, intabulat in 2020, P+E, dar n am efectuat anveloparea casei, am panouri electrice ptr incalzire, si doresc sa pun centrala termica, am citit informatiile si ma incadrez dar se pare ca abia in ianuarie se semneaza contractul , or eu trebuie sa le fac in toamna. in aceste conditii nu cred ca pot astepta pana in ianuarie, ca platesc curent ff mult , cam 2000 pe luna.

  • getaenergeta Reply

   Buna ziua!

   Da. Ati inteles bine. Pentru a putea deconta cheltuielile eligibile prin programul Casa Eficienta Energetic 2020, conditia este sa achitati lucrarile de renovare energetica abia dupa semnarea contractului de finantare cu AFM. Din estimarile noastre, la inceputul anului 2021 se vor semna contractele. Vom reveni pe email cu cateva intrebari customizate pe proiectul dvs.

 5. Hopirtean Simona Reply

  Doresc sa primesc și eu mai multe detalii cu privire la proiect. Va mulțumesc!

  • Buna ziua. Pnetru a va putea confirma eligibilitatea dumneavoastra in program va trebui sa avem o discutie preliminara legata de proiect. Va rugam sa ne contactati telefonic: 0752323323

 6. Buna ziua, sunt si eu interesata in special pt panoul solar si izolarea podului la o casa parter plus mansarda.

Scrie un comentariu